top of page

Šta je HIIT?

Visokointenzivni intervalni trening (High-intensity interval training) je tip treninga u kojem se izmenjuje period intenzivne aktivnosti s periodom aktivnog oporavka.

Ovakav tip treninga idealan je za one koji nemaju mnogo vremena za trening i one koji ne vole jednolične treninge i dugo trčanje na traci istim intenzitetom.

Prednost u odnosu na kardio niskog intenziteta je i ta što je i efekat dugotrajniji. Dokazano je da je 24 sata nakon odradjenog HIIT-a bazalni metabolizam 5-10% veći od onoga nakon aerobnog treninga standardnog tipa. To znači da telo i dugo nakon treninga troši masne naslage čak i u mirovanju.

Takodje, dugi i iscrpljujući treninzi mogu dovesti i do gubitka mišićne mase, što kod intervalnih treninga nije slučaj, jer se njime povećava hormona rasta (HGH) koji doprinosi fat-burning efektu istovremeno čuvajući postojeće mišićno tkivo od katabolizma.

Još jedna prednost je ta što vam za ovakav tip treninga nije potrebna nikakva oprema i možete ga raditi bilo gde.

Primeri HIIT treninga:

I NIVO (POČETNI) 10 sprinteva od 30 sekundi, 90 sekundi trčanja niskog intenziteta. Nema pauze izmedju sprinteva. II NIVO (SREDNJI) 10 sprinteva od 30 sekundi sa 60 sekundi trčanja slabijeg intenziteta. III NIVO (NAPREDNI) 10-15 sprinteva od 30 sekundi sa 30 sekundi trčanja slabijeg intenziteta.

Takodje, HIIT trening možete raditi u teretani. O tome u nekom od narednih postova.

bottom of page