top of page

Odmor između serija i treninga

Većina rekreativaca ne obraća pažnju na dužinu odmora između serija i pauze između dva treninga, što može da uspori napredak, ili da Vas unazadi. Oporavak tela nakon treninga važan je koliko kod izgradnje mišićne mase, toliko i kod gubitka masnog tkiva.

Da bi prouzrokovali mišićni rast i gubitak masnog tkiva, potrebno je menjati razne tipove treninga za razvoj snage i izdržljivosti. Razvojem snage utičemo i na mišićni rast, a treningom izdržljivosti razvijamo aerobne kapacitete i poboljšavamo kondiciju tela. U zavisnosti od tipa treninga, različite su dužine pauza između serija, ali i između 2 treninga.

Koliko je bitan odmor i da naredni trening ne bude dok se telo ne oporavi, toliko je bitno i da odmor ne bude previše dug.

DUŽINA PAUZE IZMEDJU SERIJA

  1. MAKSIMALNA SNAGA (1-5 ponavljanja): 2-5 minuta

  2. HIPERTROFIJA (8-12 ponavljanja): 60-90 sekundi

  3. MIŠIĆNA IZDRŽLJIVOST (12-20 ponavljanja): 30-60 sekundi

Naravno, ovo su okvirne dužine za nekog ko tek kreće sa treningom. Držite se ovih osnovnih smernica, ali kako vam “raste staž” u teretani, tako ćete i razvijati osećaj i sami znati kolike su Vam pauze potrebne.

OPORAVAK IZMEDJU TRENINGA

  1. TRENING SNAGE: trajanje odmora 36-48 h

  2. TRENING ZA HIPERTROFIJU: trajanje odmora 48 h

  3. TRENING ZA MIŠIĆNU IZDRŽLJIVOSTI: trajanje odmora 12-24 h

Ako se oseća upala određenog dela mišića, ne treba trenirati taj mišić dok se kompletno ne oporavi, jer se na taj način skraćuje oporavak i ne dozvoljava se nutritijentima da odrade svoje.

bottom of page