top of page

Alkohol i trening

ŠTA JE ALKOHOL?

Alkohol sadrži 7 kalorija po gramu, što je malo više od proteina i ugljenih hidrata (koji sadrže 4 kcal/g) i masti (9 kcal/g). Kalorija je mera za količinu energije, ali za razliku od proteina, masti i ugljenih hidrata, u alkoholu se nalaze “prazne” kalorije, što znači da ih naše telo neće koristiti kao izvor energije, već će etanol tretirati kao otrov i boriti se da ga se reši.

ALKOHOL I MIŠIĆI

Znamo da su naši mišići gradjeni od proteina. Konzumiranje alkohola usporava proces sinteze proteina za oko 20%. Takodje, smanjuje nivo testosterona u telu i povećava estrogen. Testosteron i kod žena i kod muškaraca je ključni hormon koji telo proizvodi za izgradnju mišića.

STA SE DEŠAVA DAN NAKON KONZUMIRANJA ALKOHOLA?

Alkohol dovodi do dehidracije. Kada osoba konzumira alkohol, bubrezi rade jače nego uobičajeno da bi filtrirali vodu i tako razbili alkohol. Uzrokuje i gubitak vitamina i minerala u telu. Ne računajte na dobro odradjen trening dan nakon pijanstva.

ALKOHOL I MRŠAVLJENJE?

Već smo pisali da do gubljenja težine dolazi smanjenim unosom kalorija u odnosu na potrošnju, tj. kalorijskim deficitom. Konzumacijom alkohola lako je prekoračiti dnevni unos kalorija, jer pored toga što je i sam kaloričan, alkohol otvara apetit, jer podiže nivo kortizola (hormona stresa).

ZAKLJUČAK

Jedno piće Vam neće pokvariti formu, ali često konzumiranje alkohola narušava Vaš trud, postignute rezultate i najvažnije-zdravlje.

bottom of page