top of page

Topljenje masti sa pojedinih delova tela

StartFragment

Da li je moguće otopiti masno tkivo samo s pojedinih delova tela? Većina ljudi koji imaju problema s manjim viškom kilograma, voleli bi da taj višak skinu sa pojedinih delova tela, kao što su npr stomak, noge, ruke..U svetu fitnessa reklamira se „ciljano topljenje masnog tkiva s pojedinih tačaka“, ali da li je to zaista moguće i koliko su takve reklame marketinški trikovi, koliko realnost?

Ciljano topljenje masnog tkiva s pojedinih tačaka

Masno tkivo se nakuplja na različite načine. Nekima je raspoređeno proporcionalno, po celom telu, drugima je locirano na pojedinim „kritičnim“ tačkama, dok ga na drugim delovima tela ima značajno manje ili ga uopšte nema.

StartFragment

Na mesta nakupljanja masnog tkiva utiče više faktora, među kojima su godine, pol, genetika i način života. Primer, žene prirodno imaju veći procenat masnog tkiva od muškaraca i češće nakupljaju masno tkivo na butinama i zadnjici, i na području donjeg dela stomaka, zbog hormonskih promena tokom menopauze. Dok muškarci imaju problema sa nakupljanjem masnog tkiva u području stomaka i donjeg dela leđa.

Teorija o ciljanom topljenju masnog tkiva sa pojedinih tačaka postoji u fitness svetu već niz godina. Radi se o nizu ciljanih vežbi kojima bi se otopilo masno tkivo s pojedinih, kritičnih tačaka. Te vežbe mogu da pomognu u zatezanju tih delova, i sagorevanju masti a povećavanju mišića, što i jeste cilj svima koji idu u teretanu. Npr ako radite trbušnjake, omogući ćete da imate jače trbušne mišiće, veći volumen i vidljivost mišića, ali nećete uspeti tim vežbama da smanjite procenat masti na tom delu.

EndFragment

StartFragment

Iako bi ciljano topljenje masnog tkiva s pojedinih tačaka bio savršen način za mnoge, da se reše viškova koje imaju, to je nemoguće.

Dakle, ne možete izabrati s kojeg dela tela će organizam topiti masti, ali je moguće odrediti koji deo tela će imati izraženiji tonus. Za tako nešto potrebno je, uz prilagođenu prehranu izvoditi i ciljane vežbe za jačanje mišićnih grupa koje želimo naglasiti.

Uz osmišljen plan ishrane, smanjenje masnog tkiva i dobijanje tonusa postiže se treningom koji uključuje: Kompleksne vežbe, kardio trening umerenog intenziteta i klasični kardio trening. Ovim je moguće postići navedene željene rezultate.

EndFragment

StartFragment

Iako su fizička aktivnost i redovan san važni u gubitku viška kilograma, prilagođena ishrana za pojedinca je ipak ključ gubitka kilograma. Tačnije, ukoliko prehrana nije prilagođena i usmerena cilju, do rezultata se jednostavno neće doći. Kontroliše se dnevni kalorijski unos, napravljen zdrav odabir namirnica, obroka..

Dakle, uz isplaniranu ishranu i isplaniranu telesnu aktivnost moguća je realizacija cilja. Postići ćete ono što želite, ali to se svakako neće dogoditi preko noći već je potrebno strpljenje, motivisanost i istrajnost.

EndFragment

EndFragment

bottom of page