top of page

MMA iz ženskog ugla

Oduvek je postojala podela na jači i slabiji pol, pa odatle i podela na “muške” i “ženske” sportove. Jedan od onih koji spadaju u grupu “muških“ je MMA.

Za one koji ne znaju, MMA je skraćenica od Mixed Martial Arts. To je moderan borilački sport koji je moćna kombinacija mnogih borbenih stilova (Boks, Tajlandski boks, Rvanje, Brazilska Džiu Džica i Džudo).

“To nije sport za devojke.”, “Muškarci su jači, povrediće te.”, “Deformisaćeš telo, izgledaćeš kao muško.” Svaka devojka koja je htela da trenira ovaj ili sličan sport, sigurno je čula neku od tih rečenica. Ali podele postoje samo ako im mi to dozvolimo. Zašto zbog predrasuda odustati od svojih snova?

Naravno, ako se odlučite za sport kao što je MMA, morate da se spremite na par modrica i povreda. Na vama je da li ćete na njih gledati kao na prepreku da obučete omiljenu haljinu zbog straha da nećete izgledati ženstveno, ili kao na trofej, dokaz da ste stale na crtu muškarcima, ispratile njihov trening, dokazale, a ne samo pričale o ravnopravnosti.

Kao i na svakom početku, potrebno je vreme da se uklopite i uigrate, ali nakon toga postajete ravnopravni deo tima.

MMA će vas naučiti kako da primite udarce, kojih će u životu biti mnogo, kako da savladate nekog jačeg od vas, kao i da se uvek borite, koliko god protivnik bio jak.

I ne, nećete izgledati kao muškarci, borilački sportovi sagorevaju mnogo više kalorija nego traka ili bicikla, a vežbe koje se rade, zaslužne su za onaj "zategnuti" izgled koji većina devojaka želi.

bottom of page