top of page

Značaj istezanja

Koliko puta ste završili trening, a da se niste istegli, zbog nedostatka vremena ili jednostavno nismo svesni značaja istezanja?

Mnogi početnici, rekreativci prave ovu veliku grešku. Istezanje je veoma važno što za sportiste tako i za one koji velik broj sati provode sedeći.

Sedenje satima na poslu, može ostaviti posledice i dovesti do velikih bolova u predelu kičme, kukova, zato je potrebno uvesti svakodnevne 40minutne šetnje, a pored toga istezanje vaših mišića, jer ćete ih tako ojačati i samim tim bol će se znatno ublažiti.

Istezanjem se postiže fleksibilnost. Šta nam to donosi? Veća fleksibilnost smanjuje rizik od povreda, mišića, kostiju, zglobova, ligamenata, tetiva...

Postoje 2 vrste istezanja:

Dinamičko istezanje- koje koristimo na početku treninga, kako bi serijom funkcionalnih vežbi zagrejali svoje telo i pripremili mišiće za napor i sam trening. Ovo istezanje nam je poznato kao zagrevanje.

Statičko istezanje-koje koristimo na kraju treninga kako bi istegli i opustili naše mišiće dok je telo u stanju mirovanja. Ovim istezanjem, istežemo određene mišiće različitim tehnikama u trajanju od 15-30sekundi, dobijate osećaj zategnutosti do granice bola, ali ne više od toga.

Istezanjem ćete povećati protok krvi u mišićima što će uticati na veći dotok kiseonika kao i hranljivih materija, što će doprineti do bržeg oporavka mišića, što nam je svima jako bitno, pogotovo kod početnika, koji pri jakoj upali mišića koja im može trajati po nekoliko dana, odustanu od treniranja.

Dakle, istezanje je neophodno i treba biti sastavni deo vašeg treninga, bili rekreativac ili profesionalni sportista.

10 minuta istezanja nakon napornog treninga, učiniće da se osećate sposobnim za još jedan trening, a pored toga čuvate se od povreda i smanjujete rizik od velikih upala.

Dakle, 10 minuta zagrevanja pre treninga i 10 minuta posle treninga i brzo ćete osetiti pozitivan efekat treniranja.

bottom of page