top of page

MRŠAVLJENJE - ISTINA I MITOVI

Na internetu mozemo pronaći bezbroj raznih dijeta, spisak namirnica koje ubrzavaju gubljenje masnih naslaga, kao i spisak onih koji nam iste masne naslage stvaraju. Kako među svim tim informacijama pronaći one istinite?

Ono što je sigurno svako od Vas bar jednom čuo ili pročitao, jeste da se gojimo, ako jedemo kasno uveče. Mit ili istina? MIT!

Sigurno ste čuli i da se gojimo od ugljenih hidrata? Takodje mit.

Postoji i ona druga strana, koja tvrdi ga ugljeni hidrati nisu uzrok viška kilograma, već da su to masti. To takodje nije istina.

U skoro svakom članku o zdravoj ishrana nas upozoravaju o važnosti doručka i o štetnosti preskakanja istog. Preskakanje doručka takodje nema veze sa gojenjem.

Čuli ste i da se gojimo od voća? Jos jedan mit u nizu.

Jedini razlog za stvaranje masnih naslaga jeste KALORIJSKI SUFICIT, tj. ako unesemo više kalorija, nego što smo potrošili. Znači da je jedini siguran način za gubljenje kilograma KALORIJSKI DEFICIT.

Tačnost ove tvrdnje možemo da potvrdimo ako pogledamo kako najpolularnije i proverene dijete funkcionišu.

  1. LCHF - Unos ugljenih hidrata je nizak, unosimo dosta proteina i masti. Izbacivanjem hidrata ostvarujemo KALORIJSKI DEFICIT.

  2. LOW FAT - Unos masti je nizak, ishrana se bazira na proteinima i ugljenim hidratima. Zbog smanjenog unosa masti ostvarujemo deficit.

  3. KETOGENA DIJETA - Dijeta bez ugljenih hidrata, zamenjuju ih masti, takodje je bitan adekvatan unos proteina. Takodje smo u deficitu.

  4. INTERMITTENT FASTING - Vremenski prostor u kojem se unosi hrana je ograničen, obično na 6 ili 8 sati i tada unosimo onoliko kalorija koliko smo izračunali da nam je potrebno za kalorijski deficit, a ostatak vremena ne jedemo nista.

Naravno, ovo ne znači da za doručak treba da jedemo nešto iz pekare, za ručak picu i za užinu čokoladu, čak i ako nam se uklapa u dnevni unos kalorija, nego da imamo izbalansiranu ishranu koja će našem telu dati sve potrebne makro i mirkonutrijente.

bottom of page