top of page

Najvažniji suplementi

Danas nam je dostupan veliki broj suplemenata, pa je teško izabrati one koju su nam zaista potrebni. Ne postoji suplement koji će nam povećati mišićnu masu, smanjiti masne naslage, ili nas učitini zdravijim, ali ima onih koji nam na top putu mogu pomoći.

1. VITAMINI I MINERALI

Koliko god se "zdravo hranili", hranom ne uspevamo da unesemo sve mikronutrijente, pogotovo ako smo fizički aktivnI, zato je poželjno koristiti neki multivitaminski kompleks. Vitamini i minerali učestvuju u metaboličkim procesima, poboljšavaju imunitet, učestvuju u formiranju krvnih elemenata, formiranju ćelijske membrane i zato što su važni za pravilno funkcionisanje organizma.

2. RIBLJE ULJE - OMEGA 3 MASNE KISELINE

Omega 3 masne kiseline se moraju unositi u organizam hranom, jer ih organizam sam ne proizvodi. One su glavni sastojak ćelijske membrane, neophodne su za ćelijsku regeneraciju i reprodukciju, a hormoni, koji pokreću sve funkcije u organizmu, ne mogu da se proizvedu bez njih. Dve najaktivnije i najviše proučavane komponente omega 3 su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Za DHA se zna da je vitalni sastojak fosfolipida ćelijske membrane kod ljudi, naročito ćelija mozga i retine. Kada kupujete riblje ulje, potražite ono koje sadrži što veću koncentraciju EPA I DHA.

3. WHEY PROTEIN

Whey protein je brz način da povećate dnevni unos proteina, kojom god fizičkom aktivnošću da se bavite. Proteini su osnovne gradivne materije svakog tkiva u organizmu. Proteini surutke (whey) imaju najveću biološku raspoloživost (najefikasnije dolaze do delova organizma gde su potrebni). Aminokiselinski sastav proteina surutke je najvredniji u smislu da sadrže najviše aminokiselina razgranatog lanca (bcaa), kao i sve esencijalne aminokiseline. Pomoći će vam u oporavku posle treninga i poboljšati Vaš imunološki sistem.

4. ZAŠTITA ZGLOBOVA

Kojim god sportom da se bavite, česti treninzi predstavljaju stres za naše zglobove. Zbog toga dolazi do bolova, kao i povreda. Gubljenjem elastičnosti hrskavice, koja omogućava da kosti klize jedna po drugoj, dolazi do upale, bola, kao i smanjene pokretljivosti.

Najčešće se koristi GLUKOZAMIN sulfat, koji doprinosi obnavljanju hrskavice što ujedno omogućava i veću fleksibilnost zgloba.

MSM - metil sulfonil metan - utiče na čvrstoću i stabilnost vezivnog tkiva, a i izvor je sumpora koji je od velike važnosti za kosti.

HONDROITIN doprinosi elastičnosti hrskavice, a i sprečava njenu razgradnju tako što blokira određene enzime u telu.

U prodaji možete naći kombinaciju ovih suplemenata, što je i najbolji izbor.

5. GLUTAMIN

Glutamin je esencijalna aminokiselina, što znači da naše telo može da je proizvodi. Nalazi u hrani bogatoj proteinima, kao što je riba, crveno meso, pasulj, mlečni proizvodi. Medjutim, naše telo ne može da proizvede dovoljnu količinu koja nam je potrebna, jer se potrebe povećavaju kada je telo izloženo stresu (kao što je trening ). TaKodje, veoma je važan za pravilno funkcionisanje organizma - za rad mozga, imunološkog sistema i organa.

Glutamin je jedna od najbitnijih aminokiselina kad je u pitanju brži oporavak. Glutamin ima i anaboličke funkcije u organizmu - pomaže sintezu proteina unutar mišićnih ćelija, pored toga učestvuje u detoksifikaciji amonijaka, funkcioniše i kao izvor azota pa time i pomaže ćelijsku hidrataciju, stimuliše proizvodnju hormona rasta, održava nivo kiselosti, ojačava imuni sistem, bitna je sirovina za proizvodnju energije i povećava proizvodnju glikogena u jetri. Iskustva sportista koji koriste glutamin je da se efekti osete vrlo brzo, fizički se bolje osećaju, manje su umorni i imaju više snage, spremniji su za naredni trening, a i upale mišića su smanjene.

bottom of page